Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 13.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokkssnø, f.eks. bak rygger, i søkk og i renneformasjoner. Lettest å luse ut skred der snødekket er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det ventes 10-25 cm nysnø over 500-600 moh fra natt til søndag til søndag middag. Lokalt lavere snøgrense, deretter nordlig kuling. Nysnø vil drive over i hellinger mot øst til sør, og legge seg på harde fokksnøflak, og enkelte steder skare. Faren for flakskred i fokksnøen er økende siste del av dagen, og det kan bli mulig for en skiløper å løse ut skred i bratt terreng. Det er sannsynligvis fortsatt vanskelig å løse ut skred i kantkornlag i det gamle snødekket, men vær oppmerksom der snødekket er tynt, spesielt høyt til fjells.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. januar 2019

Snøoverflaten er generelt preget av sterk vind. Vindutsatte områder er avblåst eller har lite snø og skare. I løpet av uken har det kommet noe over 10 cm nysnø i fjellet. Sterk vind fra vest til nordvest har lagt det meste av denne snøen i harde flak i leheng mot sør til øst, dels oppå skare og dels på noe løsere snø. En del snø har også havnet i øvre del av skogbeltet. Det er fortsatt lite snø i regionen for årstiden. Etter nyttår har det et par ganger vært mildvær til 1200-1400 moh.

Mildværet har ikke klart å bryte ned kantkornlag under fokksnø høyt til fjells, og de ligger nå under skarelag. Svake lag av kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning, men mengden snø over svake lag gjør at de per dags dato ikke vurderes som skredproblem.

Det er ikke meldt om ferske skred siste 3 døgn.

Det siste døgnet har vinden minket en gpd del. Fredag kom det noen få cm nysnø lengst vest i regionen. Lørdag ytterligere noen få cm i et meste av regionen. -1 til -6 gader de kaldeste stedene natt til lørdag.

Fjellvær

Lørdag 12. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 13. januar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS